En oppvakt gutt er utvilsomt den beste iakttager. For ham begynner verden å åpne seg med alle dens utallige interessante ting. Han griper med begjærlighet alt nytt, merkelig og selsomt som skjer og søker å ta det inn med alle sanser.

Kriminalist dr. Hans Gross, 1893.

Erik Erfjords opplevelser i "Edderkoppen" begynner med det bestialske mordet på grosserer Edvard Rustad. Liket ble funnet natt til 11. januar 1934 på Grev Wedels Plass. Rustad lå pakket inn i et pledd i sin gamle Dodge. Han var henrettet på gangstervis med fire pistolskudd i bakhodet. "Man kan utvilsomt si at denne uhyggelige forbrytelsen, som rangerer i bevisstheten som Rustad-mordet, optar sinnene i like høi grad som Nitedalsmordet, muligens ennu mere," skrev Eriks læremester i Arbeiderbladet, Georg Svendsen ("Mr. George"), to dager senere.

8 kommentarer:

Tone sa...

Dette var spennende! Gleder meg til boka.

Teddy Bjørnsen sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Teddy Bjørnsen sa...

Rustad-mordet har fascinert meg siden 70-tallet, da jeg leste en beretning av Mikael Grundt Spang i Nordisk Kriminalkrønike. På 80-tallet oppsøkte jeg Universitetsbiblioteket og leste Aftenposten fra januar 1934, for å lese "ferske nyheter" om Rustad-mordet. Omstendighetene rundt dette mordet er en kriminalroman verdig. Jeg leser ikke mye bøker, men denne skal jeg garantert studere i detalj.

Terje Emberland sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Terje Emberland sa...

Kjære Teddy Bjørnsen
Hyggelig å høre at vi ikke er de eneste Rustadmord-entusiastene igjen i landet. Vi gleder oss til å høre hva du synes om vår spekulative løsning på gåten. Her er en annen gåte til deg: I boken blir den mest plusible forklaring på mordet presentert, uten at noen legger merke til det. Hvor er det?
Forfatterne

Asbjørn Dyrendal sa...

Grattis. Ser frem til å lese boken.

Teddy Bjørsen sa...

I dag er det 76 år siden Edvard Rustad ble funnet skutt. Dagen markeres som vanlig med et par rundstykker og en kopp kaffe på Kafe Kielland i Bjerregaards gate.

anadraw sa...

Qual é a resposta?